B2

İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Adaylar İçin…

İş görüşmeleri adaylar için en heyecan verici ve stresli bölümlerden biridir. Adaylar işe girme tedirginliği yaşarken,  bu süreç firmaların geri dönüş sürecini uzatmaları durumunda, stresli bir bekleyişe dönebilir. İş görüşmeleri esasında sadece aday yönünden bakılmamalıdır. Firmalarında iş görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken noktalarda vardır. İlerleyen dönemlerde işverenler açısından da bu konuyu değerlendireceğim.

Gelin şimdi adaylar için değerlendirelim;

İş görüşmesine gitmeden önce mutlaka görüşme yapacağınız firmayı araştırmalısınız.

İş görüşmesi yapacağınız firmaya 15. dk. önce gitmeye özen göstermelisiniz. Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsanız trafik sıkışıklığını ve firmanın yerini de tam olarak bilmiyorsanız buralarda kaybedeceğiniz zamanları da hesaba katmalısınız.

Aksi takdir de görüşmeye geç gitmeniz ilk intiba olarak firmada olumsuz etki yaratabilir.

Kıyafetinizi başvurduğunuz pozisyona göre farklılaştırmalısınız. Yani ‘Görsel Sunum’ elemanı gibi tasarım yönü kuvvetli pozisyonlar için bir iş görüşmeniz varsa, takım elbise yerine daha modern ve size özgü bir stil ile gitmenizi öneririm. Fakat farklı olacağım diye çok abartıya da kaçmamanızı önemlidir.

Görüşme sırasında heyecanlanırsanız bunu dile getirmekten çekinmeyin. Görüşme esnasında doğal bir şekilde heyecanlandığınız belirtin. Belirtin  ki karşınızdaki kişiler sizi rahatlatabilecek konuşmalara yönelebilsinler. Aksi takdirde görüşme tutuk ve sevimsiz bir görüşmeye dönebilir. Bu durum ise belki işe uygun bir adayken, elenmenize bile neden olabilir.

Görüşme sırasında okul hayatında veya çalışma hayatınızda almış olduğunuz ödüller ve başarılar varsa bunlardan da mutlaka bahsetmelisiniz. Üniversite döneminizde kulüp başkanlığı veya organize etmiş olduğunuz etkinlikler varsa bunları da belirtmelisiniz. Bu çalışmalar iletişim, takım çalışması gibi yönlerinizi ön plana çıkartacağı için etkili olacaktır.

Görüşme sırasında beden dilinizi etkin kullanmaya özen gösterin. Eğitime ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız eğitim almaktan çekinmeyin. Tokalaşırken karşı tarafın elini ne çok? ne de az? sıkın. Orta karar tokalaşmanız yeterli olacaktır.

Görüşmeyi tamamladıktan sonra, görüşmenin ne zaman sonuçlanacağı? ve nasıl dönüş yapılacağı? hakkında da bilgi almanız faydalı olacaktır.  Görüşme sonucunu öğrenmek için firmayı devamlı telefon ile ararsanız bu durum karşı tarafı rahatsız edebilir. Olacak bir iş varsa kendi ellerinizle bunu olumsuza çevirebilirsiniz. Aman dikkat!

Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir